tisdag 23 juni 2009

OM HITLER FÅTT BESTÄMMA

...skulle Oxford varit det erövrade Storbritanniens nya huvudstad. Därför undverk Tyskland att bomba staden under kriget. Vinnarna skriver historien, heter det. Kanske är det därför Hitlers väldiga anglofili var ny för mig. Den hör inte till bilden av honom men förklarar hans förtjusning i systrarna Diana och Unity Mitford, som bland andra Cecilia Hagen skrivit om i De osannolika systrarna Mitford (2002). Att de två kvinnorna fysiskt överrensstämde med hans ariska fantasier hjälpte säkert till. I The Sisters (2001) menar biografisten Mary S. Lovell att Dianas förhållande med den brittiske fascisten Oswald Mosley också bidrog till Hitlers intresse. Kanske var han mer strategisk än så eftersom både Diana och Unity var bekanta med självaste Churchill.

Vad systrarna såg hos Hitler är svårare att se. Men flickor som på "lek" jagats med gevär av sin pappa kanske växer upp till kvinnor med en beundran för extremt auktoritära män? Eller så tänker de tvärtom och blir kommunister, som yngre systern Jessica. Det är också hon som skrivit om pappan i memoaren Hons and Rebels (1960). I Oxfords universitetsbibliotek Bodleian hittade man för några år sedan de tyska invasionsplanerna för Storbritannien. Oxford har förresten varit huvudstad under en period. 1642 bosatte sig Charles I och hans hov där i ett försök att undkomma Cromwell.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt intressant! En fröjd att besöka din blogg! Både den tidigare och denna. Vad du än gör, fortsätt blogga:)

/Oscar

MLB sa...

Många tack Oscar! Jag har få läsare, men det verkar vara de bästa! Läs för all del Hagens bok om du är intresserad av Mitford och deras fascistiska vänner. Den är dessutom riktigt rolig på sina ställen.

Anonym sa...

Det är underligt att du har få läsare men med tanke på samhällets i nuläget vinnande motto "enkelhet och minsta möjliga ansträngning" kopplat med "fördumningen", så är det kanske inte så konstigt:)

Jag ska lägga den på minnet!